- Aangesloten bij LVPW, RBCZ en BVRGS
- Behandeling gedeeltelijk vergoed
- Ruim 15 jaar ervaring
- Geen wachttijd
- Praktijk in Breda
Vragen rond opvoeding & gezin
Bij Psycholoog Breda
Opvoeden doe je naar beste geweten en meestal gaat dat min of meer vanzelf. Soms loopt dat gewoon niet lekker, zijn de kinderen dwars, luisteren ze niet of zijn ze erg druk. Of je zit met je partner op niet één lijn. Je vraagt je af waarom je kind zich zo onzeker gedraagt of niet lekker in zijn vel zit? Wat wil je kind je duidelijk maken (op een indirecte manier)? Kinderen “doen” vaak hun vraag, omdat ze het vaak nog niet goed kunnen verwoorden.
Om de achterliggende vraag van je kind te begrijpen is het van belang als ouders te kijken naar hoe jullie de ‘juiste’ posities innemen t.o.v. elkaar. Posities waardoor je gedrag kan beïnvloeden. Het goede nieuws is dat je de drijfveren, emoties en oorzaken achter het alledaagse gedrag van je kind(eren) beter kan leren begrijpen. Stel je voor wat je je kinderen kan meegeven als je zicht krijgt op de gezinsdynamiek ? Je krijgt een helikopterview waardoor je constructief en gericht kan opvoeden.
Vaak ver-wijst het gedrag van je kind naar iets wat je zelf hebt gemist in je eigen opvoeding of iets wat je wel kreeg, maar wat je heeft belast. Kinderen zijn wegwijzers naar gebieden waar we zelf nog werk nodig hebben en kunnen groeien.
Hoe laten we los en houden we elkaar anders vast?
Vaak komen ouders en kinderen met elkaar in een crisis als de puberteit zich aan dient. Dit is voor veel ouders en tieners een verwarrende periode. Van ouders wordt verwacht dat je met je kind in gesprek gaat, want je opgroeiende tiener wil als volwassene serieus worden genomen. Maar hoe doe je dat als je zelf niet ‘gepuberd’ hebt in het gezin waar jij opgroeide? Of als je vindt dat je tiener zich niet verantwoordelijk gedraagt?
Voor de jong volwassene is het ook een periode van ontdekken wie hij of zij zelf is en wat hij of zij zelf ergens van vindt. Een periode waarin veel, van wat eens zo duidelijk was, ineens onzeker wordt. Zij hebben steun nodig in het proces waarin ze uit moeten gaan komen bij wie ze zelf zijn. Er vindt een verschuiving plaats van loyaliteit. En ook daarin geldt: hoe doe je dat? Vaak komt er emotioneel veel bij kijken, wat op dat moment soms moeilijk te begrijpen valt.
Ik kom in mijn psychologenpraktijk in Breda veel mensen tegen die als volwassene ergens zijn blijven steken in dit loslaat proces met hun ouders. Ieder mens heeft het nodig om deze fase ‘goed genoeg’ te hebben doorlopen om als volwassene in gelijkwaardige relaties je plaats in te kunnen nemen. Ik zie veel onbalans in huwelijken waar één of allebei de partners de normen of noden van de ouders voorrang geven boven die van zichzelf en hun partner. Ze leven richting hun verleden en kunnen zich niet echt vrij op hun toekomst richten.
Het is nooit te laat om als volwassene verder te groeien in het proces van loskomen van je ouders en namens jezelf te gaan leven, ook als je ouders niet meer leven.
In het begeleiden van dit proces tussen ouders en kinderen heb ik veel expertise.
Nieuw- Samengestelde gezinnen
– “Erkennen van geven en ontvangen, bouwt het kind op.” –
Nieuw-samengestelde gezinnen zijn gezinnen met een grote uitdaging! Hoe ingewikkeld kan dat zijn! Het kan voor veel frustraties en extra pijn zorgen! Terwijl er al pijn is vanuit eerdere relaties die stuk gingen of vanwege overlijden van één van de ouders.
Dat wat het zo ingewikkeld maakt heeft te maken met de loyaliteitshuishouding, je zou kunnen zeggen de onzichtbare voorrangsregels die onder de oppervlakte aanwezig zijn bij alle leden van het nieuw gevormde gezin. Deze bepalen of het klopt wat je innerlijk voelt in de relatie met de ander of dat het niet klopt. Als het niet klopt of niet fair voelt dan komt er weerstand.
Door therapie kan die weerstand of dat gedrag begrepen worden en kunnen de posities zichtbaar worden, waardoor je in je nieuw samengestelde gezin je plaats op een passende wijze kan innemen. Hierdoor kan er opnieuw rust en veiligheid ontstaan. Door middel van het werken met duplopoppetjes wordt zichtbaar hoe ieder bijdraagt in het gezin, waardoor er erkenning gegeven kan worden en er opbouw mogelijk is.
Kom gerust met vragen…
- Wat is de invloed van de echtscheiding voor mijn kinderen?
- Laat ik mijn gevoelens zien aan mijn kinderen?
- Hoe kan ik een goeie vader/moeder zijn voor mijn kind?
- Ik kan mijn kind niet knuffelen…
- Vragen rondom verliezen.
- Hoe kan ik mijn kind steunen?
- Ik maak me zorgen over mijn ( volwassen) zoon/dochter, etc.
Kom gerust met vragen of maak een afspraak.
Neem vrijblijvend contact op of maak een afspraak
Aangesloten bij
Psycholoog Breda is aangesloten bij de beroepsverenigingen:
Contactgegevens
Adres- en contactgegevens:
Terheijdenseweg 178
4816 AC Breda
06 - 188 938 36
KVK nr: 54985560
Openingstijden
ma - di: 9:00u - 18:00u
do - vr: 9:00u - 18:00u
wo: 9:00u - 12:00u (afspraak in avonduren in overleg mogelijk)
za - zo: gesloten