- Aangesloten bij LVPW, RBCZ en BVRGS
- Behandeling gedeeltelijk vergoed
- Ruim 15 jaar ervaring
- Geen wachttijd
- Praktijk in Breda
Rouw en verlieservaringen
Natuurlijke verliezen
Ieder mens wordt geconfronteerd met ‘natuurlijke verliezen’ als gevolg van groei en de fases in je leven. Je wordt van kind een tiener en daarna een volwassene. Van de vroege volwassenheid ga je naar de middelbare leeftijd naar de late volwassenheid. We gaan door ontwikkelfasen heen die gekenmerkt worden door andere taken, vreugdes en door verliezen. Daar ontkomen we niet aan, dat hoort bij het leven.
Hoe we deze overgangen doormaken, dat kan heel verschillend zijn. Soms kan een tiener niet goed de overgang maken naar de vroege volwassenheid of kan iemand maar moeilijk aanvaarden dat het ouder worden gepaard gaat met verlies van energie en vermogens. De kinderen gaan de deur uit, dat kan ook zo’n moment zijn waarop je rouw ervaart en je leven om een ‘switch’ vraagt. In zulke overgangsmomenten kan het zijn dat iemand tekorten ervaart om het innerlijk conflict op een positieve manier op te lossen.
Onnatuurlijke verliezen
Naast natuurlijke verliezen maken veel mensen ‘onnatuurlijke verliezen’ mee. Door een plotselinge verandering ontstaan er omstandigheden die je niet wilt. Je raakt je baan kwijt, je krijgt een diagnose die je zorgen baart, je partner wordt ziek of raakt beperkt, een echtscheiding, een (plotseling) overlijden, etc. Gebeurtenissen, die jouw leven en dat van je gezin behoorlijk kunnen ontwrichten. Er ontstaat dan een crisis.
De veerkracht die je had is er niet meer. Die ‘sterke man of vrouw’ die je normaal kan zijn is onderuit gehaald. En het leven gaat ‘gewoon’ door. Je zou kunnen zeggen: “tijdens de verbouwing blijft de winkel gewoon open”. Maar hoe kan ik of kunnen wij verder? Door de emotionele last is het vaak moeilijk te overzien.
– “Gevoelens zijn net kinderen, ze willen worden gezien en beluisterd.” –
Herken jij jezelf in deze emoties of gevoelens?
- Je voelt je boos en verdrietig
- Je voelt je in de steek gelaten
- Je hebt vragen over het leven en de dood
- Je kampt met schuldgevoelens
- Je voelt je opgelucht
- Je voelt je machteloos en wanhopig
- Je hebt last van vermoeidheid
- Je voelt je bang eenzaam en ook verward
- Je bent overactief of juist verdoofd en trekt je terug
- Je hebt lichamelijke klachten
Therapie bij Psycholoog Breda
Kenmerken van mijn psychologische hulp bij het verwerken van rouw en verlieservaringen:
- Oog voor de lichamelijke klachten
- De betekenis ont-dekken van je emoties
- Het toelaten van je gevoelens & het afbakenen ervan
- Samen kijken naar de positieve emoties naast de pijn
- Begrijpen van jezelf en belangrijke anderen zodat compassie ontstaat
- Ontschuldiging
- Het delen & het niet delen van je beleving
- Rouwen & bouwen
- Integreren van de verlieservaring in je leven
Hoe doe ik dat…rouwen?
Ieder rouwproces is uniek. Er is geen ’vaste’ reactie op verlies. Er is ook geen vaste manier om gelukkig te zijn. Wat van belang is is dat je jouw gevoelens mag gaan toelaten op jouw tempo. Vaak zijn we bang voor onze emoties en worden dan bijvoorbeeld boos. Of we hebben andere strategieën om maar niet naar onze pijn te hoeven gaan, zoals het weg-rationaliseren van gevoelens.
De rouwfasen waar je doorheen gaat zijn soms net als de seizoenen die in elkaar overlopen. Dat kan verwarrend zijn. Bewustwording van wat er met je gebeurd helpt om meer compassie met jezelf (en de ander) te hebben.
Hoe ga ik met mijn emoties om?
Afscheid nemen van wat vertrouwt is, is niet wat ik wil! Het voelt als tegengesteld aan liefhebben.
Vaak hebben we niet geleerd met gevoelens om te gaan. Onze ouders hebben dat ook niet ontvangen van hun ouders. Aan ons is het hoe wij hierin onze verantwoordelijkheid oppakken.
-“Rouwen (ook om wat er niet is geweest) geeft de ruimte om te worden wie je bent.” –
Uitgestelde rouw
Vaak schorten mensen hun rouw op vanuit diverse redenen. Bijvoorbeeld: “Als we het onder het vloerkleed vegen en we hebben het er niet over dan is het er niet”. Je draagt de zwaarte wel mee in je rugzak en het beïnvloedt nog steeds je dagelijkse leven alswel je gevoel van welbevinden. Vroeg of laat komt het pakketje boven drijven om alsnog verwerkt te worden.
Ik ben ook zelf door rouwprocessen heen gegaan en ik heb ook veel cliënten mogen begeleiden in zeer diverse rouwprocessen: rouw om een dementerende partner, ongewilde kinderloosheid, miskraam, dood van dierbaren, omgaan met beperking, werkloosheid, echtscheiding, het loslaten van een droom, etc.
Cliënt:
Rianne is een fantastische therapeut. Met concrete ervaringsoefeningen en creatieve visualisatie helpt ze je niet aan pasklare antwoorden maar laat ze je zelf ontdekken waar de problemen, maar vooral de oplossingen liggen. In de afgelopen twee jaar heeft ze mij geholpen mijn verleden te verwerken en stabieler in het leven te staan. Ze is echt top!
Vrouw 48 jr, hulp bij rouw, identiteits- en relatieproblemen
Neem vrijblijvend contact op of maak een afspraak
Aangesloten bij
Psycholoog Breda is aangesloten bij de beroepsverenigingen:
Contactgegevens
Adres- en contactgegevens:
Terheijdenseweg 178
4816 AC Breda
06 - 188 938 36
KVK nr: 54985560
Openingstijden
ma - di: 9:00u - 18:00u
do - vr: 9:00u - 18:00u
wo: 9:00u - 12:00u (afspraak in avonduren in overleg mogelijk)
za - zo: gesloten