- Aangesloten bij LVPW, RBCZ en BVRGS
- Behandeling gedeeltelijk vergoed
- Ruim 15 jaar ervaring
- Geen wachttijd
- Praktijk in Breda
Verwerking van gevoelens bij Psycholoog Breda
Gebeurtenissen in uw leven kunnen hun sporen nalaten en je belemmeren voluit te leven.
Voorbeeld: Henk, een volwassen man van 35 jaar, merkt dat hij in relaties emotioneel blokkeert. Hij voelt zich vaak te kort schieten, hij kan het op de momenten dat het er op aankomt niet bedenken en verwoorden. Hij klapt dan dicht. Hij voelt zich dan klein worden en zou het liefst door de grond verdwijnen, zodat hij zich niet hoeft te schamen. Hij weet niet hoe dit komt.
In therapie ontdekt Henk dat hij als jongen van 8 jaar vaak het idee had dat hij, de problemen waar zijn ouders niet uitkwamen, moest kunnen oplossen. Zijn ouders zijn in dat jaar gescheiden en Henk had het gevoel dat dit aan hem lag. Hij voelde zich schuldig. Hij is in zijn gevoelens niet gezien en begrepen. Zijn ontwikkeling stagneerde. Nu als volwassen man schiet hij regelmatig in zijn ‘kind modus’ en hij weet niet hoe hij zich dan kan herpakken.
Heftige gebeurtenissen uit je kindertijd of behoeften die niet zijn erkend en vervuld, gaan fungeren als pijnplekken die in het hier en nu geraakt kunnen worden. Vaak zijn het heel onbeduidende kleine gebeurtenissen in het dagelijkse leven die een zelfde gevoelskern in zich dragen als toen. Je reactie nu staat niet in verhouding tot de realiteit. Jij of de ander vindt dat je overdreven reageert op de situatie. Dat duidt op het niet verwerkt hebben van gevoelens. Als kind kon je er niet anders mee omgaan. Nu kan je verantwoording nemen voor je gevoelens door na te gaan waar het mee te maken heeft.
Inzicht – gewaarworden – toelaten
Inzicht is nodig om met een volwassen perspectief te kijken naar wat er gebeurde. Het geven van een andere betekenis kan al verlichting geven, zonder dat we hiermee de gevoelens die je toen had te bagatelliseren. Jezelf serieus leren nemen is een belangrijk besluit om je gevoelens te verwerken en te doorvoelen.
In je lichaam is alles opgeslagen wat jij hebt meegemaakt. Het is als het ware jouw harde schijf. Het biedt daardoor mogelijkheden om uit te komen bij wat jij nodig hebt. Via gewaarworden komt deze informatie naar de oppervlakte en kan dit gebruikt worden.
Wat ik veel tegenkom in mijn praktijk Psycholoog Breda is dat er veel opgeschorte rouw is bij mensen, wat symptomen geeft als snel emotioneel worden, vermoeidheid, rusteloosheid en weerstand. Het kan je vast houden in je verleden, waardoor je je niet vrij voelt om keuzes te maken voor jouw toekomst. “Ik kan er prima over praten, maar toch blijf ik ergens in hangen” is een uitspraak die daarop kan wijzen. Nagaan wat er onder de weerstand verborgen ligt of wat symptomen je te zeggen hebben geeft je nieuwe ruimte. Er is een veilige omgeving nodig om je gevoelens durven toe te laten. Met mijn therapie bied je graag deze omgeving.
Wat kan therapie me brengen?
Met therapie leer je jezelf beter kennen en werk je aan de kwaliteit van je leven… door je bewust te worden van je gevoelens en ermee om te leren gaan.
“Ik krop mijn gevoelens op… totdat er weer een keer een uitbarsting komt”. Adequaat leren inspelen en leren gewaar te worden wat er in je binnenste speelt is één van de doelen waar je aan kan werken in therapie. Je kan dan veel narigheid voorkomen en meer recht doen aan jezelf en je relaties.
Veel mensen hebben geleerd weinig aandacht aan hun gevoelens te besteden. Keuzes maak je meestal vanuit de invloed van gevoelens (waarvan je je vaak niet bewust bent). Zelfs als je zegt dat je leeft vanuit ratio. Hoe waardevol is het als je je bewust bent van deze invloed en er meer balans kan ontstaan tussen je gevoel en ratio?
Diepere intieme verbinding tussen mensen is alleen mogelijk als je ook je gevoelens met elkaar kan delen. Anders wordt het snel al een samenwerkrelatie op feitelijk niveau.
Vaak is het nodig dat je nog zaken uitspreekt, met of zonder dat de personen aanwezig zijn. Dat kan veel rust en leefruimte geven. Door zelf actief je proces aan te gaan ontdek je dat je zelfvertrouwen kan groeien. Je ontwikkelt je, krijgt tools waardoor je anders met je kwetsbaarheid leert omgaan.
Je kunt zelf vrijheid verwerven door actief met ‘jouw onrecht’ aan de slag te gaan. Dat is niet per se afhankelijk van anderen die je het onrecht aandeden. Door te begrijpen hoe het in je leven heeft kunnen gebeuren kan je komen tot ‘ontschuldigen’ waardoor jouw last minder wordt. De feiten worden niet anders, maar jouw last wordt minder.
– “Als je de moed toont ernaar te durven kijken, dan toont de weg zich aan jou.” –
Neem vrijblijvend contact op of maak een afspraak
Aangesloten bij
Psycholoog Breda is aangesloten bij de beroepsverenigingen:
Contactgegevens
Adres- en contactgegevens:
Terheijdenseweg 178
4816 AC Breda
06 - 188 938 36
KVK nr: 54985560
Openingstijden
ma - di: 9:00u - 18:00u
do - vr: 9:00u - 18:00u
wo: 9:00u - 12:00u (afspraak in avonduren in overleg mogelijk)
za - zo: gesloten